Lajosmizsei Földieper

Lajosmizse - a szamóca hazája

Miért Lajosmizse?

A napsütéses Lajosmizse hazánk legjelentősebb epertermelő vidéke. Földrajzi fekvése, éghajlata és a jász gazdák évszázados hozzáértése páratlanul zamatossá teszi az itt termesztett gyümölcsöket. Éppen ezért fordítottunk rengeteg energiát tevékenységünk kezdetén, hogy felkutassuk a legkiválóbb lajosmizsei őstermelőket, akikkel a mai napig együtt dolgozhatunk. 

 

Klíma

A város Bács-Kiskun megyében, a Duna-Tisza Homokhátság északi részén fekszik, uralkodó széliránya északnyugat-délkeleti. Területén sok tavacska és mocsár található, a napsütésben gazdagon megáldott régió sokfajta gyümölcs bölcsője.

 

Hagyomány

A jász gazdák 1745-től először nyaralóknak, nyári kerteknek és legeltetésre használták a földterületet. A település 1902-től viseli a Lajosmizse nevet. Ez időtől a településen számos kertészkedő-földműves kezdett gazdálkodni. Szakmai múltjukkal joggal büszkélkedhetnek, mesterségük apáról fiúra száll.

Technológia

Napjainkban a Lajosmizsén gazdálkodó őstermelőkre magas színvonalú termesztéstechnológia jellemző, remekül használják ki a homoktalaj és az éghajlati adottságok kedvező együtthatását. Világszinten is a legkiemelkedőbb ezek közül a földieper termesztése. Éppen ezért Lajosmizsét tartják a szamóca hazájának.

A vegyszermentes, azaz integrált, hazai termékek iránti kereslet nagy örömünkre mára már egy igényes vásárlói spirált indított el.

 

Szamóca = Földieper?

A szamóca vagy földieper a zárvatermők törzséhez és a kétszikűek osztályába, valamint a rózsafélék (rosaceae) családjába tartozik. A Fragaria nemzetség magyar neve szamóca illetve eper. E két kifejezés ugyanarra a gyümölcsre utal, de nyelvtörténeti értelmezése egyelőre nem tisztázott. A termesztett fajokat általában epernek, vagy földiepernek nevezik.